Je zou denken dat wintertenen alleen in de winter voorkomen. Toch hoeft dit niet. Wist je dat je er ook in de zomer last van kunt hebben?
Het klinkt een beetje onwaarschijnlijk, wintertenen in de zomer. Het komt niet vaak voor, maar het kan wel. Sommige mensen zijn heel erg gevoelig voor wintertenen. De symptomen openbaren zich om het minste geringste. Hoe komt dit?
In de zomer in de kou
Om wintervoeten te krijgen, heb je kou en vocht nodig. In de zomer is de buitentemperatuur warm, maar je kunt ook koude temperaturen opzoeken. Een dagje in skiën in een skihal kan genoeg zijn om de winterkwaal uit te lokken. Ook als je in een koelcel werkt, kan dit klachten veroorzaken.
In de zomer is het ook een beetje oppassen met de temperaturen. Vooral als je veel in aanmerking komt met koude temperaturen. De warme buitentemperatuur zorgt dan voor een te snelle opwarming.
Ben je niet in de kou geweest, maar wel klachten?
Wintertenen in de zomer komen maar weinig voor. Vooral als er geen enkele reden is om de winterkwaal uit te lokken. Als je dan toch de symptomen van wintertenen hebt, is het maar de vraag of je wel werkelijk de aandoening hebt. Vaak worden wintertenen verward met een ander ziektebeeld, namelijk het fenomeen van Raynaud.
Wat is het fenomeen van Raynaud?
Het fenomeen van Raynaud is, net als wintertenen, een bloedvatafwijking. Het wordt ook wel “dode vingers” genoemd. Bij het fenomeen van Raynaud kleuren de vingers of tenen eerst wit, dan blauw gevolgd door rood. De vingers of tenen kunnen dan erg pijnlijk aanvoelen.
De klachten ontstaan vooral door kou, maar ook als een reactie op spanning. Dit laatste is in de zomer net zo goed mogelijk als in de winter.
Op naar de huisarts
Zodra je wintertenen in de zomer hebt, is het de moeite waard om eens een bezoekje aan de huisarts te brengen. Vooral als je helemaal niet in een koude omgeving geweest bent. Het zou kunnen dat een andere ziekte, zoals het fenomeen van Raynaud de klachten veroorzaken.